Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Каква ће бити улога српске мањине
На хрватским изборима, према прелиминарним резултатима, највише мандата освојио је ХДЗ - 67. Заједно с три мандата из дијаспоре и представницима националних мањина, ХДЗ би могао лежерније да формира Владу и има мирнији мандат него што би то било у коалицији са Домовинским покретом Мирослава Шкоре, прве су процене аналитичара из Хрватске.
У првој реакцији на изборне резултате, аналитичари су процењивали да би најреалнија опција била да ХДЗ направи владу са Домовинским покретом Мирослава Шкоре.

Међутим, ХДЗ може много безболније да се договори са представницима националних мањина и са три представника дијаспоре и направи лежерну већину и има мандат без проблема.
У Лици, где се налази репортер РТС-а, има много српских повратника, иако не довољно. Ипак, у појединим општинама имају и извршну власт и на локалу су врло утицајни. Питање је, међутим, каква ће бити сарадња између локала и Загреба.
"Ситуација у Хрватској је доста лоша када је реч о мањинама, посебно о српској мањини, тако да смо ми донекле задовољни победом ХДЗ-а и да се јака десница помери у страну. Надамо се да ћемо се са ХДЗ-ом договорити о неким добрим стварима за нашу мањину", реко је Милан Прица из Коренице.
Изборе јесте обележила ниска излазност, али је српска мањина задовољна изласком. У Сабор ће ући три имена са листе српске мањине: Милорад Пуповац, Борис Милошевић и Драгана Јецко.
Уколико представници Срба уђу у нову хрватску владу, могли би да раде на томе да, у регионима у којима живе Срби и којима предстоје месеци који ће бити економски тешки, Срби више укључе у институције јер их тренутно ту има заиста мало.
Пленковићеве поруке
Актуелни премијер и председник победничког ХДЗ-а Андреј Пленковић захвалио је свима који су гласали за ту странку и оценио да је демократија то када грађани искажу вољу у ком смеру желе да иде држава.
ПТЦ, Владимир Банић