Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Федерални званичници продужили су, за још месец дана, забрану уласка у земљу свима који нису канадски држављани, особе са сталним боравком или амерички држављани.
Како је објаснила Ребека Перд, портпаролка Агенције за пограничну службу, до продужавања је дошло у циљу очувања здравствља грађана.

Забрана уласка уведена је 16. марта, у оквиру мера предвиђених за спречавање ширења ковида-19. Један број лица изузет је од ове забране, као што су посаде авиона, дипломате и чланови уже породице канадских држављана, као и страни студенти, одређене категорије сезонских радника и неговатеља.

Званичници су се радије одлучили за ову варијанту, него за селективну, у којој би се дозволио улаз држављанима земаља са ниском стопом инфицираних, или реципрочну, где би дозволили улазак држављанима земаља које су отвориле границе за путнике из Канаде. Тако је и дошло до тога да је Европска унија ставила Канађане на сигурну листу, али узвратне посете нису могуће.

Федерална влада је такође, за све који дођу, продужила обавезу о двонедељном карантину. На уласку, путници ће морати да потврде да имају одговарајући смештај за изолацију, уз обезбеђене све неопходне услове, укључујући и храну и лекове. Предвиђене су и веома високе казне за оне који се не придржавају обавеза по Закону о карантину, посебно ако су тиме угрозили животе других лица.

Новине Торонто