Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Од почетка пандемије ковода-19, у Канади је значајно повећан број смртних случајева повезаних са предозирањем наркотицима, показују објављени подаци. Јавни службеник у Онтарију, задужен за истрагу насилне или сумњиве смрти, процењује да је број предозирања порастао за 25 одсто у последња три месеца.

У Британској Колумбији, број смртних случајева проузрокованих предозирањем "скочио" је за чак 40 посто у односу на исти период прошле године.

"Драматично, широм Канаде пријављују се слични трендови", изјавила је прошлог месеца главна шефовица канадске агенције за јавно здравство, Тереза Там.

Шеф јавног здравља у Британској Колумбији, Бони Хенри, на недавној конференцији за новинаре, у сузама је саопштила да је број од 170 смртних случајева повезаних са предозирањем у мају био већи од броја смртних случајева изазваних корона вирусом у тој провинцији.
"Ковид-19 није наша једина здравствена криза", рекла је Хенри.

Лук Плант, 37-годишњи наркоман из Канаде, изгубио је тројицу пријатеља у последња три месеца и сви су умрли од предозирања опијатима.

Оцењује се да су изолација, тежи приступ институцијама које помажу зависницима и здравствени приоритет који је дат Ковиду-19, разлози за пораст предозирања од почетка пандемије.

Лук Плант наводи још један разлог: недостатак надзора над канадском хитном надокнадом, коју је влада Џастина Трудоа обезбедила као месечни приход од 2.000 канадских долара за раднике који се нађу без примања због коронависруса. Према његовим речима, канадска влада је омогућила свима да се пријаве за помоћ, без стриктне контроле, уз свесни ризик да ће бити лажних пријава.

"Неки људи су се пријавили за финансијску помоћ владе везану за ковид-19 и потом је потрошили на дрогу", рекао је он неколико сати након што је преживео кризу проузроковану превеликом дозом фентанила, моћног опијата.

Танјуг