Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква обележиће данас Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Боју на Косову 1389. године.

На литургијама у свим православним храмовима помиње се страдање које је оставило вечну поруку у историји, етици и традицији српског народа.

Видовдан или празник сећања на косовску погибију обележен је црвеним словом у календару СПЦ, а за назив празника везује се Свети Вид који је, према "Прологу" владике Николаја Велимировића, пореклом са Сицилије. Овај светитељ хришћанство је задужио подвизма у време цара Диоклецијана, великог прогонитеља хришћана. 

Исти датум у календару СПЦ помиње се и као празник старозаветног пророка Амоса - славе српског кнеза Лазара, који је погинуо на тај дан, а у предвечерје празника се својим велможама причестио у Цркви Самодрежи на Косову и Метохији.

Према "Прологу", СПЦ истог дана слави и свог патријарха Јефрема, кога је Сабор изабрао 1375. године и који је "1382. венчао кнеза Лазара за цара".

РТРС

Положени венци на Споменик косовским јунацима у Крушевцу 

Литургија у манастиру Грачаница поводом Видовдана