Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Пандемија је, сасвим сигурно, допринела да порасте број оних који раде од куће. У појединим делатностима може се чак очекивати да се таква пракса устали и да, од повремене, пређе у сталну. У анкети Института Ангас Рајд, то прижељкује сваки пети запослени који је то искусио током пандемије, док сваки трећи очекује да се врати у своју канцеларију.

Рад од куће, међутим, подразумева бројне изазове, новине, другачије радне и животне навике а, по речима упућених, и другачије плате, због измењене трошковне структуре.

Послодавци из информатичког сектора најављују да ће један од фактора за одређивање плате бити и место у којем живи запослени, наравно због различитих трошкова живота. 

Тако, на пример, инжењери почетници у ГитЛабу који живе у Вајтхорсу, Јелоунајфу или Иквалуту, могу очекивати плату оквирно између 51 и 69 хиљада долара, док они из Торонта, Ванкувера или Викторије могу добити између 74 и 100 хиљада долара.

Оваква рачуница ће сасвим сигурно изменити и понуду и потражњу на тржишту рада, и подићи их на глобални ниво. Тиме ће, очекивано, и конкуренција постати већа него што је икада била.

Новине Торонто