Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

САД су у фебруару ушле у рецесију после 128 месеци експанизије, навела је група економиста у САД.

"Врхунац америчке месечне економске активности је био у фебруару 2020. Тај врхунац обележава крај експанзије која је почела у јуну 2009. и почетак рецесије. Експанзија је трајала 128 месеци", навео је одбор за датирање економских циклуса, Национални биро за економска истраживања, који је референтан у тој области.

Традиционална дефиниција рецеције је када привредна активност пада два квартала заредом, али овај одбор дефинише рецесију као пад економске активности који траје више од неколико месеци. Одбор је закључио да је у овом случају дубина пада од фебруара навела да се утврди да је рецесија почела.

"Величина пада у запослености и производњи без преседана, и његов широк домет на целу привреду, заслужује да се ова епизода назове рецесијом, иако се испостави да је краћа него раније рецесије", навео је одбор.

Стопа незапослености је завнично 13,3 одсто у мају, што је мање него 14,7 одсто у априлу али обе те цифре су веће од било ког приведног пада од Другог светског рата.

У пандемији која је погодила САД почетком године умрло је готово 110.000 људи до сада према званичним подацима и тешко је погођена америчка привреда, прва привреда у свету. У целој земљи су локалне власти предузеле мере изолације мање или више оштре које су утицале да се читави сектори привреде као туризам, угоститељство и део производње заустави.

Више десетина милиона Американаца затражило је надокнаду за незапосленост од марта, а БДП је пао готово пет одсто у првом тромесечју.

Економисти предвиђају да ће пад БДП-а у другом кварталу бити око 20 одсто када су мере изолације погодиле највећи део становништва.

Прва светска привреда међутим показује неке знаке опоравка после делимичног отварања савезних држава и убризгтавања 3.000 милијарди долара помоћи фирмама и појединцима као хиљада милијарди долара додатно у облику ликвидности које је дала америчка централна банка (Фед).

Бета