Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У писму хрватској јавности 16 генерала брани поздрав усташа /војске Независне Државе Хрватске/ "За дом спремни!" и оптужује српске партизане који су ослободили Загреб да су, у ствари, починили злочине у том граду 1945. године.

Хрватски генерали тврде да је усташки поздрав "део антифашистичког рата" и "део баштине домовинског и одбрамбеног рата". Они износе тврдјење да је "За дом спремни!" настао "много пре оснивања усташког покрета и настанка НДХ" и да су се њим усташе "служиле свега годину дана".

Хрватски генерали сматрају да је од усташког много погубније било понашање партизана.

- У Загреб је ушла партизанска српска бригада и 8. маја 1945. године "ослободила" од живота хиљаде грађана. Ништа боље нису прошли ни остали хрватски градови и насеља, од севера до југа, до Сплита, Дубровника, од Оџака до Мостара, Читлука, Чапљине, Љубушкога, Широког Бријега... - тврде хрватски генерали. Они се жале да се "нико никада, па ни злочиначки комунистички систем бивше СФРЈ, ни носиоци тог система, нису извинили за "монструозне масовне злочине".

У писму јавности, које преносе портали у Хрватској, 16 генерала тврди да се у хрватском друштву "сије мржња према усташама".

- Ми, ратни генерали, адмирали и команданти сматрамо својом дужношћу да поново и стално говоримо и указујемо на све те деформације, погрешна гледишта и поступке - наведено је у писму.

Међу потписницима писма су генерали: Иван Тољ, Иван Капулар, Андрија Хебранг, Давор Домазет Лошо, Јосип Чулетић, Жељко Шиљег, Жарко Толе, Љубо Ћесић Ројс, Рахим Адеми, Живко Будимир и Благо Дујмовић.

СРНА