Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Навршило се 77 година од злочина који су над више од 1.200 Срба у Пиви починили припадници злогласних СС дивизија, фолксдојчерске "Принц Еуген" и муслиманске Ханџар дивизије, као и усташе из Гацка. Тачан број жртава никада није утврђен, али се процењује да су 7. јуна 1943, на Тројичиндан, за само неколико сати зликовци убили више од 1.200 недужних људи метком, ножем, бацили са литица и спалили. Једина кривица им је била што су били православни Срби.

Најтеже је пострадало село Дола у коме је побијено више од 500 људи, од којих су чак петина била деца. Најмлађа жртва била је новорођенче, рођено непосредно пред стрељање сопствене мајке. Страдало је без имена.

Чувена је прича о девојци Јаглики Аџић од 17 година која је успела да побегне Немцима који су јој целу породицу затворили у колибу са још педесатк људи и живе спалили. Чувши вриску и самртне крике својих ближњих вратила се, скочила у огањ и тако завршила млади живот.

Готово да нема пивског братства које није имало жртве тог крвавог пира. Само је код најбројнијих, Благојевића, страдало њих више од 200. Има и братстава која су заувек угашена.

СРНА