Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Многи исказују незадовољство због тога што ће, за летове отказане због пандемије ковида-19, од авиокомпанија добити путне ваучере уместо новца. Они који су остали без посла, који су морали да прекину своју делатност, као и старији и особе са здравственим проблемима траже новац, јер је то оно што им треба. Како истичу, неки од њих можда неће ни имати прилику да искористе ваучер, или макар не у предвиђеном временском року.

Важна примедба је и да, уколико се прихвате ваучери, онда се може догодити да се цена нове карте разликује од већ уплаћене. Уколико нова карта буде скупља, разлику ће платити путник, а ако буде јефтинија, неће му бити враћена разлика.

Министар саобраћаја Марк Гарно објаснио је да би неке канадске авиокомпаније банкротирале, уколико би морале да врате новац за купљене карте. Додао је и да он, као министар, има одговорност да омогући да авиокомпаније у земљи преживе пандемију.

Свестан да се овде ради о преживљавању авиокомпанија, насупрот правима потрошача, премијер Џастин Трудо сматра да би о овом питању требало веома озбиљно да се разговара са представницима авиокомпанија, авиосаобраћајног сектора, као и заинтересованих грађана, и да се изнађе најпогодније решење.

Влада је већ у дискусијама са авиокомпанијама, а сагледава и како друге земље решавају проблем са рефундирањем. Расплет се очекује наредних недеља.

Новине Торонто