Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Снимци са интерних састанака у СЗО показали су да је та организација једва добила од Кине преко потребне информације на почетку пандемије коронавируса, што је у супротности са првобитним похвалама које је СЗО упутио Пекингу.
Снимци са тог састанка у које је агенција АП имала увид, приказују званичнике како се 6. јануара жале да Пекинг не дели са остатком света податке потребне да би се проценио ризик који вирус представља за остатак планете.

Кина је тек 20. јануара признала да је коронавирус заразан, а 30. јануара СЗО је прогласио глобалну опасност.

„Радимо са врло мало информација. То никако није довољно да бисмо припремили план”, рекла је Марија ван Керхове, епидемиолог и технички руководилац СЗО током пандемије ковида-19.

Шеф СЗО у Кини Гауден Галеа каже на једном од снимака да од Кине добијају информације 15 минута пре него што се оне објаве на кинеској ТВ.

Како се наводи, овај извештај стиже после растућег незадовољства међународне заједнице због кинеске реакције на коронавирус и почетак је независне истраге о пореклу вируса који је досада заразио више од шест милиона и убио више од 375.000 људи широм света.

Танјуг