Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После избијања насилних демонстрацијама у америчким градовима због смрти Џорџа Флојда у Минесоти, у градовима широм света одржано је још неколико мирних протеста. Стотине људи окупило се у недељу на лондонском Тргу Трафалгар, после демонстрација у немачкој престоници Берлину и Торонту у Канади.

"Реците његово име", неки су викали у Лондону, док су други држали плакате на којима је писало "Не могу да дишем", последње речи које је изговорио 46-годишњи Флоид, пре него што је умро пошто му је сада већ бивши полицајац Дерек Човин клекао на врат у понедељак. Он је у петак оптужен за убиство трећег степена, али нереди широм Сједињених Држава настављени су током викенда. Насилни призори су главне вести у земљама широм света.

У Лондону су се демонстранти окупили упркос законима који забрањују окупљања током текуцће пандемије коронавируса, а многи демонстранти нису били социјално дистанцирани, мада је велики број носио заштитне маске.

Бес је био веома јасан.

Најмање три протеста солидарности планирана су у британској престоници током следеће недеље, један испред америчке амбасаде, док су друге локације у центру града такође намењене демонстрацијама. Недељни протести у Лондону уследили су са демонстрацијама у суботу у Берлину, где су се у суботу окупиле хиљаде демонстраната испред америчке амбасаде немачке престонице.

Неки су држали натписе на којима су писали Black Lives Matter“, „Justice for George Floid“ и „I Can't Breathe“.  

У Канади, хиљаде њих се такође појавило у суботу у парку Кристи Питс у Торонту, пре него што су се упутили у седиште полиције.

Осим што су протестирали против Флојдове смрти, многи су исказали свој гнев због смрти Реџис Корчински-Пакет, која је преминула прошле недеље након што је пала са свог балкона са 24. спрата недуго пошто су полицајци провалили у њен стан.

Иначе, популарни критичари Сједињених Држава, Кине, Ирана и Русије изразили су одређену подршку демонстрантима.

У Кини су државни медији истакли "двоструке стандарде" америчке подршке демонстрантима демократије у Хонг Конгу, док су у Сједињеним Државама потискивали немире.

Руско министарство иностраних послова је у твиту поручило: „Америчка полиција пречесто чини злочиначке злочине… Власти САД-а требале би пажљиво истражити убиство Џорџа Флојда“.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф такође је на Твиру поделио сатиричан пост, прекриживши оптужбе према Ирану у америчком саопштењу за штампу црвеним мастилом и преусмеравајуц́и их назад ка Америци.

Председник Афричке уније Муса Факи Махамат такође је рекао у изјави да је најоштрије осудио убиство Џорџа Флојда.

Курир.рс/NBC

Protest against anti-black racism, police impunity in Montreal turns violent