Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Служењем парастоса на Новом гробљу и полагањем венаца на спомен обележје "Живот", у Бањалуци је обележено 28 година од страдања 12 беба које су 1992. године због недостатка кисеоника преминуле у Клиничком центру.

Савет безбедности Уједињених нација те године забранио је све летове изнад БиХ, а коридор према Србији био је затворен.

Смрт бањалучких беба постала је симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Године 1992. одлуком светских моћника, у Бањалуци је угашен живот 12 рођених беба. Срећа Драгославе Јаћимовић трајала је кратко. Услед недостатка кисеоника, њена тек рођена беба је преминула.

- То се не може заборавити ни преболити, јер је то дете. Жао ми је што нас никад нема у великом броју, јер ова смрт наше деце је била та иницијална капсула за пробој коридора и мислим да би требало дати већи значај - поручила је Јаћимовићева.

Одлуком Савета безбједности Уједињених нација, 1992. године на снази је била забрана летова изнад БиХ, због чега кисеоник није био допремљен у бањалучку болницу. Трагедија је могла да буде спречена да су светски моћници желели да чују вапаје лекара.

Овај злочин никада, ни пред једним судом није процесуиран.

- 28 година злочина без казне, 28 година неправде светских моћника. Као мајка која је изгубила дете, а тако се исто осећају остале мајке, нема утехе - рекла је Жељка Тубић.

Смрт недужних бића болна је рана на срцима њихових мајки, породица и целог српског народа, која сведочи о злочину који се одиграо пред очима међународних моћника, рекао је председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Он је поручио је да ће страдање беба остати вечно и потресно сећање у свести Републике Српске.

Годишњица смрти 12 беба - ВИДЕО

РТРС