Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После првог налета паничне куповине у марту, на почетку пандемије, већина је у априлу свела набавке на реалније границе. Но, по сазнањима статистичара, многи производи су се тада тражили више него уобичајено.

У другој и трећој седмици марта је потражња прехрамбених производа премашивала прошлогодишњу за две петине, да би се касније свела на десет одсто изнад реалних потреба. То се не односи на тоалет папир. Почетком кризе, потражња је била скоро четири пута већа од уобичајене, да би сада ‘пала’ на 80 одсто више него лане.

Слична ситуација је и са папирним убрусима, а следе средства за дезинфекцију руку, маске, рукавице, сапуни.

Брашно је на листи најтраженијих прехрамбених производа. У марту је потражња скочила три пута, да би се потом задржала на двоструко већој количини од уобичајене.

Занимљива је листа артикала који су се мање тражили. Тако, рецимо, цвеће није било на листи приоритета за куповину, па упола ређе уношено у домове него обично. Куповина козметичких препарата је такође смањена, али је изненађујуће да је пала и потражња млека за бебе и лекова против прехладе, и то за 15, односно 11 одсто.

Драстичан скок потражње за кондомима и тестовима за трудноћу у марту показао је да време пандемије никако није време за размишљање о проширењу породице. Од априла тренд показује знаке враћања на старо.

Новине Торонто