Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Црна Гора данас обележава 14 година од референдума о њеном државно-правном статусу, односно Дан независности од тадашње Државне заједнице Србије и Црне Горе. Питање на том референдуму 2006. било је: „Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом”, а понуђени одговори су били „да” или „не”.

Право гласа у Црној Гори је тада имало 484.718 грађана, а гласање је било организовано на 1.120 гласачких места, у двадесет једној црногорској општини.

Од 419.240 грађана који су изашли на референдум, 55,5 одсто њих је одговорило „да”, а 44,5 одсто, са „не”.

Према тадашњем услову Европске уније, за успех референдума било је потребно да се најмање 55 одсто грађана изјасни за једну од две опције.

Резултати показују да је тај услов премашен за пет одсто.

Скупштина Црне Горе је 3. јуна исте године званично прогласила независност.

Резултат референдума показује да су грађани и тада били потпуно подељени по питању референдума и проглашења црногорске независности и те поделе трају до данас.

Проглашење независности Црне Горе од Србије најтеже је пало Србима, којих у тој држави има око 30 одсто, а којима до данас није признат статус мањине.

Четрнаест година касније, власт у Црној Гори обећава да ће сачувати секуларни и грађански карактер државе, док већи део опозиције сматра да Црна Гора данас није слободна и демократска држава.

Танјуг