Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Да се потврди власништво Дечана над земљиштем

Амбасаде САД и Велике Британије на Косову и Метохији, позвале су косовске институције да спроведу одлуку Уставног суда, којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани над 24 хекатара земљишта, што су локалне косовске власти оспоравале.

"Четири године је превише дуго. Поштовање судских одлука није питање избора. Институције одмах морају да изврше одлуку о земљи манастира Дечани", поруком се на Твитеру огласио амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет, преноси КоССев. Он је уз објаву поделио и свој прошлогодишњи твит на данашњи дан, подсетивши да је три године од неуспеха тадашње владе да врати манастирску земљу "ударац једнакости и правди. 

Може ли било који грађанин или потенцијални страни инвеститор да се узда у косовске судове када влада бира да игнорише ауторитет суда", написао је Коснет прошле године на Твитеру.

Британска амбасада се огласила преко Фејсбука.

"На годишњицу одлуке Уставног суда од маја 2016. којом се потврђује власништво манастира Високи Дечани над земљом у околини, још једном позивамо власти Косова да ову одлуку спроведу. Владавину закона морају да примене сви без обзира на њихову политичку илл било коју другу припадност", наводи се у објави британске амбасаде.

Реаговао је и игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић.

"Неизвршавање ове одлуке тужан је пример непоштовања владавине права. Очекујемо од владе да упише земљу у катастар", поручио је отац Сава Јањић.

Подсетимо, маја 2016, после 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље.

КоССев