Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Онлајн платформа „Ербиенби“ (Airbnb) једна од фирми симбола глобалног туризма која је пуном снагом погођена пандемијом новог коронавируса и мерама изолације отпушта и 25 одсто од својих 7.500 запослених у свету. Шеф компаније Брајан Чески објавио је јуче својим запосленим да ће од њих 7.500 готово 1.900 морати да напусте фирму, у тексту објављеном на вебсајту групе.

„Колективно пролазимо најболнију кризу у нашем животу” написао је Чески, суоснивач платформе за онлајн резервације смештаја. 
Пре пандемије „Ербиенби” је предвиђао да ће изаћи на берзу 2020. по процењеној вредности до 35 милијарди долара.
 

Међутим, група је „тешко погођена” епидемијом која је зауставила путовања у целом свету, а према прогнозама приходи за ову годину ће јој бити мањи од пола остварених 2019. године, рекао је Чески.

Да би се изборила са кризом фирма је већ позајмила две милијарде долара и смањила трошкове у свим секторима, рекао је он. Суочени су са две „тешке реалности”, не знају када ће се путовања наставити, као и када буду настављена да ли ће бити другачије, рекао је Чески.

Упркос лошим вестима шеф платформе за туризам је рекао да ће пословање Аирбнб потпуно да се опорави, али по цену „фундаменталних” стратешких промена.

У саопштењу почетком априла та платформа је подсетила да је настала за време велике рецесије 2008. и навела да се клади у опоравак када особе које су изоловане буду поново могле да се крећу.

Сектор туризма од кога зависи више од 300 милиона радних местса и 10 одсто светског БДП-а био је један од најтеже погођених пандемијом новог корона вируса.

Светска организација туризма је крајем марта предвидела пад туристичких посета између 20 и 30 одсто 2020. године, што никад до сад није виђено.

Последња економска криза донела је пад туризма од четири одсто 2009. године, навела је та организација.

Aгенције