Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Kомпаније "Епл" и "Гугл" саопштиле су да ће забранити употребу функције праћења локације у апликацијама на чијем развоју раде. Протеклог месеца, компаније "Епл" и "Гугл", чије оперативне системе има чак 99 одсто "паметних" телефона, најавиле да ће сарађивати у реализацији система за обавештавање људи који су били у близини других особа, које су позитивне на тесту на коронавирус. Сада су представници тих компанија изјавили да ће бити забрањена употреба праћења локације у апликацијама које користе нови систем за утврђивање контаката, а које су развијене да помогну у успоравању ширења коронавируса. 

Објављено је да им је примарни циљ приватност и спречавање влада да користе систем за прикупљање података о грађанима.

Систем користи блутут за детектовање контаката, али је важно да не користи или не чува ГПС податке.

Апликације за "паметне" телефоне и друге технологије масовно се користе у азијским земљама, Сингапуру и Јужној Кореји, као вид помоћи у ограничавању ширења заразе, док је у Европи на сцени забринутост због могуће злоупотребе података.

Међутим, један број програмера ових апликација из неколико америчких држава, прошлог месеца су навели да је од виталног значаја да им се дозволи да користе податке о ГПС локацији у комбинацији са новим системом за тражење контаката, како би пратили како се епидемија развија и да би идентификовали жаришта.

РТС