Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канада је у првом кварталу званично ушла у рецесију, коју је изазвала пандемија КОВИД-19, саопштио је савет утицајног Института "C.D. Howe", у време када званична статистика сугерише да је економија у марту смањена за девет процената. нУспоравање економије показује да је време за проглашење рецесије, сматра савет утицајног канадског института “C.D. Howe”.

“Чланови су се сложили да је применом методологије савета на прелиминарне доступне податке, Канада ушла у рецесију у првом кварталу 2020. године”, наведено је у саопштењу савета.

Извештаји показују да је током марта изгубљено више од милион радних места, а прелиминарна процена канадског Завода за статистику сугерише да је економија смањена за девет процената, јер фабрике широм земље не раде. Савет института каже да је економија досегла врхунац у фебруару, непосредно пре него што су широм земље уведене драстичне мере за успоравање ширења коронавируса.

Пандемија КОВИД-19 још је млађа од два месеца у Канади, а савет је у петак саопштио да је успоравање тако брзо и дубоко да се већ сигурно мозе прогласити рецесија. Иако је пад у марту био рекордан, економисти очекују да ће подаци за април бити још гори.

Савет чини осам чланова, који се обично састају једном годишње у децембру, одлучио је да се састане два пута прошлог месеца, када је постало јасно да се са економијом Канаде нешто догађа.

Стивен Гордон, професор економије на Лавал универзитету и члан већа, каже да је тренутно економско успоравање сјајан пример како је дефиниција рецесије “два квартала” превише догматична. У низу твитова у петак, он је напоменуо да би, ако је успоравање кренуло у априлу за разлику од марта, цео први квартал био искључен. 

А будући да је скок у летњим месецима прилично известан, то би садашњу рецесију учинило дугом само један квартал.

Танјуг 

It's official - Canada's economy is in a recession, C.D. Howe says