Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас се навршава 21 година од убиства Славка Ћурувије, новинара и власника „Дневног телеграфа” и магазина „Европљанин”. Ћурувија је 11. априла 1999. убијен у пасажу у Светогорској улици, испред зграде у којој је живео када му је убица пришао сa леђа и у њега испалио рафал. Бранка Прпа, која је била у Славковом друштву, добила је ударац кундаком у главу.

Прошле године, само неколико дана пре обележавања две пуне деценије од трагичног догађаја, судско веће Одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду, донело је првостепену пресуду у поступку који је вођен против окривљених за Ћурувијино убиство.

После готово четири године суђења, бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић и начелник београдског центра РДБ-а Милан Радоњић, осуђени су на по 30 година затвора као организатори овог злочина, док су бивши главни обавештајни инспектор Друге управе РДБ-а Ратко Ромић и бивши резервни припадник РДБ-а Мирослав Курак осуђени на по 20 година затвора.

Док је тужилаштво оптужницом Курака означило као убицу, у пресуди се као убица појављује непозната особа, а улогу Ромића и Курака у ликвидацији суд није детаљно објаснио.

Остало је непознато ко је пуцао у Славка Ћурувију, а није разоткривена ни политичка позадина овог убиства, односно није се дошло до наручилаца убиства и поред бројних индиција које указују на то ко је то могао да буде.

Према оптужници, Марковић је убиство испланирао, а Радоњић га организовао са Кураком и Ромићем. Курак је са 14 хитаца пуцао у Ћурувију, док је Ромић дршком пиштоља ударио његову невенчану супругу Бранку Прпу у потиљак, омогућивши Кураку да неометано изврши убиство.

Истрага Ћурувијине ликвидације отворена је тек у јануару 2014. године, чак 15 година касније, а суђење је почело јуна следеће године. Жалбени поступак пред Апелационим судом требало је да почне 30. марта али ће највероватније бити заказана када се оконча ванредно стање.

Политика, Мирослава Дерикоњић