Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Фашистичка Независна Држава Хрватска , на челу са усташким поглавником Антом Павелићем, која је била ратни савезник нацистичког вође Адолфа Хитлера, формирана је 10. априла 1941. године.

На радију је прочитан позив народу дотадашњег потпредседника југословенске владе Влатка Мачека да се покори немачкој војсци и подржи усташе, које су одмах почеле терор над Србима, Јеврејима и Ромима.

До јесени 1941. у Србију је протјерано око 200.000 Срба. Православни Срби су, са благословом Ватикана и Римокатоличке цркве у НДХ, присилно прекштавани, а најдрастичнији облик терора над Србима, Јеврејима и Ромима били су масовни покољи.

Само у Јасеновцу усмрћено је више стотина хиљада људи. Та највећа "фабрика" смрти у Другом светском рату на Балкану била је "отворена" од лета 1941. до краја априла 1945.

У њој су људи убијани на најмонструозније начине, а ужаси су били такве природе да су изазивали негодовање и код тадашњих ментора НДХ - немачких нациста.

Ова фашистичка држава основана је на делу окупиране Краљевине Југославије и остала је забележена у историји остала по зверствима и геноциду над Србима, Јеврејима, Ромима, као и противницма усташког режима других националности.

Циљ НДХ била је намера да се "очисти" од Срба "убијањем једне трећине, протеривањем друге трећине и асимилирањем преостале трећине".

На територији НДХ су основани концентрациони логори, од којих је најпознатији био Логор у Јасеновцу.

Власти НДХ отварале су и логоре за децу, махом српске сирочиће са Козаре, којима су усташе и нацисти претходно убили родитеље или их послали у концентрационе логоре.

По угледу на немачке нацисте који су за главне противник прогласили Јевреје и кренули да их униште, власти НДХ су окривиле Србе за све своје историјске проблеме и почеле да их истребљују и протерују.

Из историјских списа је познато да је Анте Павелић пред Хитлером 7. јуна 1941. године, када га је посетио у Њемачкој, изјавио да тражи начина како да НДХ остане "само Хрватска" и како да је "очисти" од "нехрватског елемента".

Његов сарадник, доглавник Миле Будак поручивао је ће "део Срба протерати, други део ће покатоличити, а трећи део физички истребити". Мила Будак и данас има улице у неким хрватским градовима.

Усташе нису успеле у свом науму и Срби су после рата били констутутивни део тадашње Социјалистичке Републике Хрватске.

Међутим, по доласку на власт ХДЗ-а и Фрање Туђмана, деведесетих година прошлог века, Срби су прво избачени из устава као конститутивни елемент, а онда у великом броју протерани, тако да их је данас у Хрватској тек неколико процената.

СРНА