Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, подсетио је да се на данашњи дан пре 29 година на Плитвичким језерима догодио први оружани сукоб између хрватских специјалаца и припадника милиције САО Крајине, у јавности познат као "крвави Ускрс". Он је навео да је у том оружаном сукобу погинуо припадник тадашње милиције САО Крајине Рајко Вукадиновић /32/ који је са својим саборцима бранио подручје Коренице и Плитвичких језера од намере припадника хрватске специјалне полиције да их заузму и започну убијање и етничко чишћење српског народа са својих вековних подручја.

- Важно је да не заборавимо чињеницу да је Рајко Вукадиновић био прва жртва агресије усташког режима Фрање Туђмана на Србе у Хрватској, који су три месеца раније избачени из Устава као конститутивни народ. Због тога је важно да се Србија и крајишки Срби сете Рајка Вукадиновића и да разним манифестацијама обележе годишњицу његове погибије - навео је Линта у саопштењу. Он је подсетио да је 31. марта 1991. године Хрватска упутила неколико аутобуса специјалаца са намером да насилним путем успостави власт у општини Кореница и у националном парку Плитвичка језера.

У саопштењу се наводи да је током наведене агресивне акције хрватска полиција заробила 17 Срба који су месецима најбруталније мучени све до њихове размене у августу те године.
- У питању је један у низу доказа да нова хрватска власт није имала политичку вољу да се успостави дијалог са Србима и истински поштују његова уставна, национална, политичких и културна права већ се одлучила за заоштравање и ратну опцију. То је, између осталог, потврдио први Туђманов министар полиције Јосип Бољковац који је, у својој књизи "Истина мора изаћи ван", рекао да је рат у Хрватској почео нападом на Србе, мислећи на оружане сукобе на Плитвицама 31. марта 1991. и у Борову Селу 2. маја 1991. године - наводи се у саопштењу из Савеза Срба из региона, чији је Линта председник. Он је додао да је Бољковац изнео и доказе да је хрватски полицајац Јосип Јовић убијен са леђа од неког колеге из своје јединице, а не у сукобу са Србима.

СРНА