Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Летње рачунање времена у Европи почело у недељу, 29. марта. У 02.00 часа, у ноћи између суботе и недеље, казаљке на часовницима треба померити један час унапред, односно на 03.00 часа.
Прелазак на летње и зимско рачунање времена први пут је забележен 1916. године у земљама на северу Европе ради уштеде енергије, јер се период дневног светла са раних јутарњих сати премешта на вечерње.
Летње рачунање времена у Европи трајаће до последњег викенда у октобру, када почиње зимско.
Одбор Еврпског парламента изгласао је недавно укидање померања сата које се деценијама дешавало два пута у току године, на пролеће и јесен.
Европска комесарка за саобраћај Виолета Булц је рекла како није јасно да ли би перманентно летње или перманентно зимско рачунање времена било боље за здравље људи.
Почетком марта прошле године Европска унија је предузела додатне кораке ка укидању летњег и зимског рачунања времена.
Одбор Европског парламента је тада изгласао са 23 гласа за и 11 против да се 2021. године укине померање сата које се деценијама дешавало два пута годишње, на пролеће и на јесен.

Многе државе чланице успоставиле су промену времена током нафтне кризе седамдесетих година прошлог века, као покушај уштеде енергије.
Од 1996. године, све земље ЕУ мењају истовремено своје време.
Предлог сада иде пред Европски парламент и парламенте земаља чланица Уније, које треба да гласају о томе које ће се рачунање времена задржати.
Данас, М. Гогић