Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су 27. марта 1999. године авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви". Генералштаб Војске Југославије саопштио је новинарима да у агресији на СР Југославију учествују ваздухопловне снаге десет земаља авионима Ф-16, Ф-18, Ф-117, Б-52 и два авиона типа Б-2 Ратног ваздухопловства САД, наоружани најсавременијим ракетним пројектилима који су први пут употребљени у агресији на једну земљу. Од почетка агресије из ваздуха на СРЈ дејствовано је са 250 до 300 крстарећих ракета и пројектила и ангажовано између 100 и 200 борбених авиона који су извршили више од 500 полетања.

Бомбардовано је 90 војних и велики број цивилних објеката на целој територији СРЈ. За то време, терористи ОВК су интензивирали нападе на јединице Војске Југославије и снаге МУП-а.

Јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви". То је први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Симбол америчког војног престижа и технолошке доминације погођен је око 22 сата изнад Срема из руског ракетног система С-125 "нева", а срушио се близу села Буђановци код Руме.

Пилот потпуковник Дејл Зелко се спасао катапултирањем.

У неколико градова у Европи одржане су демонстрације против ваздушних напада НАТО-а на СР Југославију. Демонстрације су настављене и следећих дана.

Генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана наредио је почетак друге фазе кампање против СРЈ, односно гађање већег број циљева.

РТС