Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Економисти Ројал банке Канаде изнели су предвиђање да Канади предстоји рецесија. Они кажу да ће првом кварталу привреда расти по стопи од 0,8 одсто, а да ће, затим, у другом и трећем кварталу додатно успорити и ићи у минус.

Уколико се у два узастопна квартала забележи негативни раст привреде, то се сматра рецесијом.

У свом извештају, RBC наглашава да ће кључ опоравка бити у рукама и одговору свих нивоа власти. План федералне владе да обезбеди мере подршке за ублажавање утицаја вируса укључује повећање трансфера здравствене заштите и повећање осигурања за случај незапослености, мада оба програма у релативно ограниченим оквирима.

Прогноза RBC-а базирана је на претпоставци да ће вирус престати да делује до средине године, а да ће упорне ниске цене нафте успорити привредни опоравак.

Званичници из CIBC банке кажу да ће фискални и монетарни стимулус ублажити негативну страну, али не пре него што вирус буде под контролом.

Банка Канаде је почетком марта смањила референтну каматну стопу на 1,25, по речима гувернера Стивена Полоза, као меру за ублажавање последица епидемије коронавируса, али је потом уследило додатно умањење на 0,75.

Експерти сматрају да ово умањење указује на то са коликом озбиљношћу се схвата ситуација око коронавируса.

Новине Торонто