Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Економисти „Морган Стенлија” и „Голдман Сакса” оцењују да ће пандемија коронавируса нанети већу економски штету САД-у него што се раније очекивало, упозоравајући на потенцијални катастрофалан пад америчке производње у другом кварталу и дубљу глобалну рецесију. Тим економиста „Морган Стенлија”, са Елен Зентнер на челу, навео је у извештају упућеном клијентима у недељу, да сада предвиђа пад америчког бруто домаћег производа од чак 30,1 одсто тромесечју април-јун, преноси агенција „Блумберг”.

То ће подићи стопу незапослености на просечно 12,8 процената у том периоду, додаје се у њиховом извештају.

Аналитичари „Голдман Сакса”, које предводи Јан Хацијус, објавили су да сада прогнозирају пад светске привреде за око 1,0 одсто у овој години, што би било чак више од оног забележеног 2009. године током глобалне финансијске кризе. Они су раније већ пројектовали пад америчке производње од 24 процента у идућем кварталу.

Ове катастрофичне прогнозе двеју највећих банака на Волстриту појачавају страх од економске депресије.

Аналитичари „Морган Стенлија” су у одвојеном саопштењу ипак навели да би трајнији привредни пад требало да буде избегнут с обзиром на фискалне и монетарне мере којима креатори политика у државама света реагују на актуелну кризу.

И „Морган Стенли” и „Голдман Сакс” предвиђају почетак економског опоравка у трећем кварталу , мада ће ситуација остати изложена ризицима, додаје „Блумберг”.

Политика