Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У капели у Старом Броду код Вишеграда, у присуству малог броја верника, служена је Света литургија и парастос жртвама покоља у овом месту страдалим на празник Младенце 1942. године од усташа предвођених Јуром Францетићем.

Протојереј ставрофор Драган Вукотић рекао је да је ради превенције ширења вируса корона ове године крајње скромно, без позива верницима, обележено 78 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима. Он је додао да ако ситуација буде дозвољавала, централно обележавање биће организовано 30. маја.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији.

Један број људи се намјерно или ненамерно утопио у рјеци Дрини, бежећи од усташа.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године. 
У Старом Броду је у септембру прошле године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обележавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збег и улазак српских мајки са децом у наручју у набујалу Дрину.

Спомен-музеј освештао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством. Спомен-музеј је урадио архитекта Новица Мотика из Зворника, а изградњу су финансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић.

СРНА

Освећење споменика жртвама усташког злочина на Старом броду на Дрини