Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На Косову и Метохији обележава се шеснаеста годишњица мартовског погрома. Тога дана погрому у Албанаца страдало је осморо Срба, а 11 Албанаца у сукобу са међународним полицијским и војним снагама. У манастиру Грачаница, владика раскопризренски Теодосије служио је парастос страдалима, а онда је уследило полагање белих ружа испред уметничке инсталације "MISSING" постављене код Дома културе.

Последице мартовског погрома видљиве су и 16 година касније. Има још порушених и запаљених кућа из којих су Срби протерани. Обновљени објекти су опљачкани и у њих протерани не смеју и не могу да се врате.

"Тада су наши напријатељи хтели да ураде оно што нису успели 1998 и 1999 године, да протерају, униште и спале све оно што је српско на овим просторима", истакао је владика Теодосије.

Насиље је почело на северу Косова - у Косовској Митровици убиством двоје Срба, да би се убрзо прелило на све делове Косова у којима су Срби живели.

Убијени су Јана Тучев, Боривоје Спасојевић, Златибор Трајковић, Добривоје и Борко Столић. Драган Недељковић, Бобан Перић, Славољуб Дабић, Југослав Савић И Ненад Весић. 

"Ова имена су молитва и опомена да се никад и нигде такво зло не понови. Желим да се поклонимо пред њиховим породицама које тако достојанствено и трпељиво носе свој тешки терет и несрећу", рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

У два дана насиља - 17. и 18. марта рањено је неколико стотина Срба и других неалбанаца, протерано је из својих домова 4.000 Срба, уништено је око 900 кућа, уништено и оскрнављено 35 цркава и манастира.

Парастосом у Грачаници, окупљањем у Спомен соби у Београду, преживели, родбина страдалих, пријатељи, шаљу поруку да не заборављају страдање и да траже правду.

Било би неправедно да вође ОВК, (Рамуш) Харадинај, (Хашим) Тачи, (Кадри) Весељи, (Фатмир) Љимај, на слободи буду као некакви миротворци, као некакви државници, а они су злочинци, истакао је Сима Спасић из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову.

Дводневни погром на Косову и Метохији, догодио се у присуству више десетина хиљада међународних полицијских и војних снага, бројне цивилне администрације. Међународне власти су казниле известан број учесника погрома, али инспиратори оркестрираног насиља никада нису откривени.

Поједина места су од тада без Срба, а ни пет одсто тада протераних није се вратило у своје домове.

PTC