Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председница Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће представници РС обуставити свој рад у институцијама БиХ, све док се не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ у коме неће бити страних судија.

„Учесници су сагласни да представници из РС у институцијама Босне и Херцеговине обуставе свој рад у одлучивању у било ком питању из надлежности органа БиХ, док се не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ, у чијем саставу не би било страних судија”, изјавила је Цвијановић после састанка највиших званичника РС и представника српских парламентарних странака.

Она је додала да су учесници састанка сагласни да је неопходна хитна седница Народне скупштине РС на којој ће се расправљати о одлукама Уставног суда БиХ, које су до сада, како је оценила, дубински задирале у идентитет РС, а сада и одређена територијална питања. 
Уставни суд БиХ је, на захтев седам делегата Клуба Бошњака у Већу народа РС, донео одлуку којој је прогласио неуставним члан 53. Закона о пољопривредном земљишту ентитета РС. Према том закону, пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед РС.

Уставни суд БиХ је утврдио да је реч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Уставни суд БиХ има девет судија, по двоје Бошњака, Срба и Хрвата и три стране судије, које бира Европски суд за људска права.

Бета