Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Славни цртани и стрип јунак морнар Попај први пут се у стрипу појавио на данашњи дан 1929. године односно пре тачно 91 годину.

Лик морнара Попаја створен је још раније, тачније 1919. године као заштитни знак једне фабрике спанаћа, а створио га је Елзи Крајслер Сегар.

Међутим, 10 година касније, он га је увео и у свој стрип „Тимбл театар“ у издању новинског стрипа „Кинг фичерс“ и тада овај, данас свима познати морнар, започиње своју пловидбу.

Убрзо после тога, Попај је постао главни јунак овог стрипа, а Олива, која је уведена у стрип још 1919. године као Касторова сестра (главни јунак овог стрипа, пре појаве Попаја) постаје његова жена.

Касније се у причу уводе Баџа, Пера ждера, као и остали незаобилазни ликови ове приче.

Први пут на цртаном филму Попај се појављује 1933. године у филму „Бети Буп среће морнара Попаја“, док се на телевизији први пут појавио тек 1957. године.

О овом чувеном морнару, снимљен је и филм 1980. године, а улога Попаја припала је Робину Вилијамсу, док је жанр одређен као акциони мјузикл.
Лик морнара Попаја препознатљив је по тетоважи сидра на левој руци, лули коју не испушта из уста, као и белој морнарској капици која је његов заштитни знак.

Такође, Попај је остао везан за спанаћ који га је на неки начин и створио. Наиме, када овај морнар поједе спанаћ добија снагу која му је потребна и претвара се у суперхероја.

Попај настао по стварној личности

По неким наводима, идејни творац Попаја Елзи Сегар, инспирацију за свог лика пронашао је у једнооком човеку по имену Франк Роки Фигел, а који је био познат по томе што је волео да се туче и да пуши.

После Фигелове смрти, на надгробном споменику је написано „човек који је био главна инспирација за Попаја“.

В. Стојсављевић, Данас

Морнар Попај - Шериф 

POPEYE THE SAILOR MAN: Bride and Gloom (1954) 

53 минута Морнара Попаја