Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Непријатан мирис који гардероба упија током боравка на отвореном простору велики је проблем за све непушаче у Србији. Они спас све чешће налазе у локалним кафићима где проводе сате чекајући да дуне ветар и омогући им безбедан пут кући.

- Трудио сам се да живим пуним плућима целог свог живота, али изгледа да је време да нешто променим и ослободим се нездравих навика - прича Јован Јанковић из Београда - У последње време све више избегавам паркове, пешачења и, уопште, места на којима долазим у додир са ваздухом. Али није лако променити живот одједном. Јуче сам се, на пример, мало дуже задржао са пријатељима у шетњи и одело ми је одмах упило непријатне мирисе. Жена ме стално критикује, каже да машина више не може да опере мој веш, да трошимо ненормалне количине детерџента и да ми је боље да седим у кафићима и миришем на дувански дим као сви нормални људи - јада се он.

Слична ситуација је и у Бору, Ужицу, Нишу и другим већим градовима по Србији. Непријатан мирис ваздуха се осећа на улицама, а газде кафана трљају руке због новонастале ситуације.

- Промет је нагло скочио претходних дана, а главни гости су заклети непушачи који овде долазе да се мало проветре и надишу - прича Владимир Станковић, угоститељ из Ужица. - Специјално због њих смо затворили све вентилационе отворе и трудимо се да смањимо доток ваздуха на најмању меру. Пушачи су, испочетка, мало гунђали због непријатних мириса које су непушачи доносили са собом, али су се навикли, солидарисали са њима и труде са да им помогну да, бар мало, неутралишу смрад који им се увукао у одело – испричао је он.

Њуз, Бојан Савић