Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас је први дан Нове године према Јулијанском календару, којег се придржавају Српска, Руска, Грузинска црква и неколико малих православних цркава. 

Православна нова година у нашем народу се назива и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу. У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Празничну честитку по обичају упућују најмлађи речима: 

"Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је срећно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати".

По обичајном календару, током ноћи се не спава.

Обичај је да се у току ноћи служи врућа ракија, вино и крофне.

Занимљиво је да традиција обележавања Јулијанске Нове године постоји и у неким немачким кантонима у Швајцарској (Алтер Силвестер), као и у деловима Галске заједнице у Шкотској (Единбуршки Ам Ботхан).

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за јулијанску Нову годину - Василица.

Данас је и Свети Василије Велики. Свети Василије, архиеископ кесаријски, рођен је у време цара Константина. Још док је био некрштен, школовао се у Атини и био је врло образован јер је петнаест година учио филозофију, реторику, астрологију и остале науке тога времена. Школски другови били су му Григорије Богослов и Јулијан - касније цар одступник.

У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом. Поставши чврст поборник православља, луча моралне чистоће и верске ревности, овај умни богослов са правом се назива Велики. Живео је само педесет година, али је био чврсти стуб Цркве и њен ревносни стројитељ. Десет година је служио као епископ Кесарије кападокијске, а називан је и пчелом цркве Христове. 

Сачувана су многобројна дела овог оца Цркве, богословска, канонска, апологетска, као и служба названа по његовом имену. Та служба служи се десет пута у години, и то уочи Божића, 14. јануара (1. јануара по старом календару), уочи Богојављења, у све недеље Часног поста, осим Цветне, на Велики четвртак и на Велику суботу. 

Свети Василије мирно се упокојио и преселио у царство Христово 14. јануара (1. јануара по старом календару) 379. године.