Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Распадом Југославије (СФРЈ) статус Срба, најбројнијег народа некадашње државе, у новоствореним државама негде и даље није решен, а тамо и где јесте права су им угрожена, оцењује Александар Чотрић члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону. Срби су конститутивни народ само у БиХ, у Словенији нису ни национална мањина, у Црној Гори немају ни статус конститутивности и националне мањине, па ни права на употребу свог матерњег језика.

У осталим државама бивше Југославије Срби имају статус националне мањине.

Највише Срба данас живи у БиХ, односно Републици Српској, а најмање у Словенији.

Статус Срба у Словенији је такав да немају право на школовање на матерњем језику, као ни на информисање. То је велики проблем за велику српску популацију у овој држави. Чотрић додаје да се у тој држави више од 20 година није одржао попис становништва, па није у потпуности познат број Срба, али да претпоставке говоре да тај број није мањи од 60 хиљада.

„Положај је последњих година нешто побољшан јер су многи остварили право да се упишу међу словеначке држављане, а преко 20 хиљада њих било је потпуно обесправљено, без права на словеначко држављанство и све што из тога проистиче”, наводи он.

Танјуг