Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У упозорењу је наведено на су надлежни реаговали на инцидент у нуклеарној електрани Пикеринг, једној од највећих на свету, преноси Би-Би-Си (BBC).
Готово два сата касније на мобилне телефоне грађана послата је нова порука - да првобитна, сa упозорењем, представља грешку.

За сада није познато шта је довело до грешке.

Првом поруком, послатом око 7.30 по локалном времену, на инцидент су упозорени људи који се налазе у кругу од 10 километара од нуклеарне електране, удаљене око 50 километара од Торонта.

„Пријављен је инцидент у нуклеарној електрани Пикеринг. НЕМА абнормалне емисије радиоактивности из станице и хитне службе реагују на ситуацију. Људи у близини нуклеарне електране Пикеринг НЕ ТРЕБА да предузимају мере заштите у овом тренутку“, писало је у упозорењу.

Компанија Онтарио пауер џенерејшн која управља електраном, касније је саопштила да је порука „послата грешком“ и да „није било опасности по људе или животну средину“.

У другом упозорењу, послатом у 9.11, писало је да „није било активне нуклеарне ситуације“, наводи ББЦ.

Градоначелник Пикеринга Дејв Рајан затражио је „темељну истрагу“.

„Као и многи од вас, био сам веома узнемирен када сам јутрос добио упозорење. Иако ми је драго што није било ванредне ситуације, узнемирен сам што се таква грешка догодила“, навео је Рајан на Твитеру.

Нуклеарна електрана Пикеринг налази се на обали језера Онтарио. Почела је с радом 1971. године.

Бета

Emergency alert about Ont. nuclear plant was sent by mistake