Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Епископ диселдорфски и целе Немачке владика Григорије оценио је да догађаји у Црној Гори, после усвајања Закона о слободи вероисповести, најбоље показују шта све може да се догоди када се власт нађе у рукама једног човека који је, притом, "у потпуности изгубио компас и немилосрдно гази све пред собом и није спреман да саслуша чак ни вољу сопственог народа".

У интервјуу за нови број недељника НИН, који ће изаћи у четвртак, владика Григорије је рекао да верује да народ у Црној Гори врло добро зна шта је црква, на којим је темељима израсла и како се за њу и њена добра ваља борити. 

"Баш то су потврдиле и реакције на усвајање Закона о слободи вероисповести, показавши једновремено и то да је народ у Црној Гори на висини јеванђеља и да је доследан начину на који се Црква вековима суочава с неправдом", рекао је он. 

Говорећи о стању у Србији, Григорије је оценио да је апсолутна моћ у рукама једног човека који управља већином у парламенту, а преко њега и целим друштвом. 

"Пошто у Србији подела на законодавну, судску и извршну власт де факто не постоји, онда парламент одлучује ко ће бити судија, тужилац, премијер, министар, државни службеник, а народ или нека друга државна тела над тим немају ама баш никакву контролу. Тако имамо двоструки проблем: не постоје корективи у самој држави између њених грана (на пример да суд може да обори неку одлуку парламента), а не постоји ни онај народни коректив јер је народ искључен из сваког процеса одлучивања", рекао је он. 

Владика Григорије је оценио да је тако народ сведен на "гласачко стадо" и принуђен да иде за пастиром "који га држи на лошој паши и на које, по потреби, лају његови пси". 

"Тешко се може очекивати нека напредна демократска мисао код људи који већ пуних стотину година живе у наопаком и аутократском уређењу... Ако желимо да и Србија постане правна држава и ако желимо да и она има демократско уређење, ваља нам опонашати начин на који су други успели у томе, проучити шта су мењали, а чега су се држали. Јер без успостављања устројства које је засновано на демократским формама и процедурама, не може се доћи до суштине демократског живота. То јесте тежак задатак, али грађани Србије у томе, уверен сам, могу успети", рекао је Григорије. 

Говорећи о узбуњивачу из Крушика Александру Обрадовићу, он је рекао да не би требало да се заборави да Обрадовић није устао против неке политичке опције или у име неке друге, већ у заштиту јавног интереса. 

"Сви се морамо запитати шта смо појединачно учинили да помогнемо том човеку", рекао је владика Григорије за нови НИН.

Бета