Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Средином новембра цена злата је неочекивано пала. Неколико дана касније мало се опоравила. Међутим, медији упозоравају да ће цена драгоценог метала и даље да пада.

Цена злата тренутно износи око 1,455 долара за унцу. Крајем августа је цена била изнад 1.550 долара. Тренутно је опоравак цене злата "само релативан", изјавио је за Спутњик Филип Клинкмулер, аналитичар тржишта злата и економски експерт за Штутгартов инвестициону консултантску компанију "Хоф и Клинкмуллер". Према његовом мишљењу, могућа су два сценарија.

- Или ће цена злата и даље да пада, или је у питању привремени опоравак - рекао је Клинкмулер. У случају опоравка, цена злата би могла да буде између 1.500 и 1.512 долара за унцу.

- Али генерално, спремни смо да поново видимо пад цене злата у наредним недељама. У сваком случају, то је извесније него могућност наставка раста - наводи стручњак.

Његова компанија у Штутгарту продала је већину имовине у злату, али још увек има резерве.

- Још увек имамо дугорочну имовину у злату. Ако тржиште сада, као што очекујемо, покаже средњи раст, такође ћемо их продати и заузети другачије позиције - открива Клинкмулер. Он наводи да постоји још негативних фактора који би могли снизити цену злата на тржишту у наредним недељама и месецима.

- Наша процена је да се тржиште, судећи према кретањима и сигналима купаца, суочава са великом продајом - рекао је он.

Клинкмулер је такође предвидео шта ће се са златом десити у будућности.

- Не искључујемо да цена опет достигне 1.566 долара по унци. Међутим, искључујемо могућност да цена злата порасте изнад 1.920 долара.

Такође, у блиској будућности тржиште ће се суочити са "јаком корекцијом" која би могла додатно да снизи цену.

Стручњак за племените метале одавно је свестан структуралних слабости тржишта злата. Поред тога, тржиште такође пати од "масовног преоптерећења". Изненађујући пад злата средином новембра био је логична последица тога, рекао је Клинкмулер.

Он уверава потенцијалне купце злата и инвеститоре да тренутно нема смисла улагати у ново злато. Међутим, он саветује власницима злата да "задрже физичко злато", али овај савет зависи од количине злата које власници поседују.

- Свако ко поседује пуно злата могао би озбиљно да размишља о продаји делова злата у овом тренутку и да на тај начин осигура новац и новчани ток.

sputniknews.com