Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Црни петак поново је изазвао помаму међу купцима широм света, а на друштвеним мрежама се могу видети снимци сцена хаоса из САД, Канаде, Бразила, Јужноафричке Републике и других земаља.

Чувари у тржним центрима широм света имали су пуне руке посла и током овогодишњег Црног петка, мада статистика показује да многе муштерије бирају наручивање преко интернета уместо гурања по продавницама.

У жељи да искористе велике попусте и до 50 одсто, амерички медији преносе да су испред бројних продавница у раним јутарњим часовима почели да се формирају редови.

Уз велики број људи жељних да дођу до јефтиних телевизора, одеће и других производа, неминовно је да је дошло до вербалних сукоба, а чак су и физички обрачуни забележени у неколико продавница у Пенсилванији и Калифорнији.

Сличне хаотичне сцене могле су се видети и у Јужноафричкој Републици, где су одмах по отварању тржних центара почела стампеда

Бразил такође није био поштеђен што се купохоличарске маније тиче, а у Сао Паулу су се могли видети људи како падају једни преко других у трци за јефтиним телевизорима.

У Великој Британији било је много мирније, а људи су одлучили да искористе чари онлајн куповине, па је тако од више од три милијарде евра потрошених преко интернета, купљена роба вредности две и по милијарде.

Сцене у британским продавницама биле су далеко цивилизованије од оних из 2014. и 2015. када су десетине хиљада људи похрлиле на продавнице одмах по отварању.

Слично стање било је и у другим европским градовима, где су многи одлучили да из комфора свог дома искористе попусте.

Агенције

Made-in-Canada Buy Nothing Day takes aim at Black Friday consumer excess