Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Аустралијска авио-компанија Квантас кренула је на пробни лет од Лондона до Сиднеја са око 50 путника, што је један од најдужих комерцијалних летова у свету.  Лет Лондон-Сиднеј, који је део Квантасовог пројекта "Проџект Санрајз", најдужи је лет на свету у смислу пређене раздаљине, јер би требало да прелети раздаљину од 16.000 километара.

Очекује се да ће трајати нешто више од 19 сати, што је приближно временском трајању првог Квантасовог пробног лета обављеног пре четири недеље на релацији Њујорк-Сиднеј.

Иако је лет од Лондона до Сиднеја за 1.500 километара дужи од лета Њујорк-Сиднеј, очекује се да ће трајати једнако дуго због ваздушних струјања.

Циљ пробних летова Квантаса је да до 2022. године уведе повратни директан лет Сиднеј-Лондон и Сиднеј-Њујорк, као и да истражи ефекте промене временских зона на путнике.

Квантас је за потребе пробног лета преуредио нови "Боинг 787-9 Дримлајнер" како би примио максималну количину горива и ограничио је број путника и пртљага, што омогућава да се тако дуг лет обави без додатних слетања ради точења горива.

СРНА