Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хрватска у поступку сукцесије имовине бивше Југославије тражи од Србије 148,5 милиона долара. У тренутку распада бивше државе, на девизним рачунима СФРЈ у мешовитим банкама у иностранству налазило се 645,55 милиона америчких долара. Додаје ce да је тај новац, према Споразуму о сукцесији, требало да се подели између држава наследница, при чему је Хрватској, како наводи, требало да припадне 23 одсто или 148,5 милиона долара.

Кад је требало да почну разговори о подели, Србија је, према писању Вечерњег листа, наводно обавестила остале државе да на рачунима има само 56 милиона долара одбијајући, како тврди лист, да објасни где је новац.

Даље се додаје да Хрватска има доказе да се заједнички новац, око 690 милиона долара, користио 90-их, према тврђењу Вечерњег, за плаћање иностраних дугова српских предузећа, као и да је Србија наводно посебно инструисала банке да се он не користи за друге републике.

„Тему несталих, односно противправно потрошених средстава, Хрватска ће, као домаћин данашњег састанка Сталног заједничког одбора, тела задуженог за надзор спровођења сукцесије, ставити као посебну тачку дневног реда”, пише у тексту.

„Инсистираће да се спроведе Споразум о сукцесији, односно да се подели 645,55 милиона долара, а ако је тај новац противправно потрошен, да се нађе решење за компензацију”, кажу из хрватског Министарства спољних и европских послова, пише Вечерњи.

Танјуг