Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату одржана је централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да данас одајемо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и за слободу Србије.

Ђорђевић, који је у име Владе Србије предводио, уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију, рекао је да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европи у којој је мобилисано 70 милиона људи, а током којег су се дешавала велика зверства, ратни злочини и велики људски губици.

Навео је да је Србија у Првом светском рату изгубила између 1,1 милиона и 1,3 милиона људи, што је, додаје, представљало једну трећину тадашње популације наше земље.

„Поред тога што је претрпела велике губитке, у Србији су се дешавала велика зверства. Тога морамо да се сећамо данас управо из разлога да не бисмо дозволили да нам се икада више то деси”, рекао је министар.

Венце и цвеће су положили и градоначленик Београда Зоран Радојичић, високи представници Војске Србије, као и страни амбасадори, а одржан је и уметнички програм.

Танјуг

Canadians to mark Remembrance Day this morning