Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хрватско министарство иностраних и европских послова упутило је дипломатску ноту Амбасади Србије у Загребу којом је изразило најоштрији протест због откривања спомен-плоче Младену Братићу, заповеднику снага бивше ЈНА и придружених српских паравојних формација у нападу на Вуковар, у новосадском комплексу Војске Србије 8. новембра 2019. године.
Протесном нотом Хрватска је осудила тај чин и поново изразила очекивање од Републике Србије и њених институција да одбаце политику релативизовања и величања злочина, чиме се, како наводе, "додатно вређају жртве агресије на Републику Хрватску".

"Република Србија је поновно позвана да се усмери на процес суочавања сa властитом прошлошћу и улогом у ратовима које је покренула у деведесетим годинама прошлога века", истиче се у саопштењу хрватског министарства.
"Овим просвједом Министарство вањских и еуропских послова изнова је указало на неприхватљивост оваквих одлука и потеза србијанских власти, које су у супротности с настојањима Републике Хрватске да, без обзира на не тако давну агресију Републике Србије и бивше ЈНА на Републику Хрватску, изграђује добросусједске односе", закључује се у саопштењу.

Раније данас, на обележавању Дана Прве бригаде Копнене војске у Новом Саду, председник Покрајинске владе Игор Мировић открио је спомен-плочу генерал-мајору Младену Братићу, који је погинуо на извршењу борбених задатака 1991. године.

Свечаности су присуствовали и представници Војске Србије, Министарства одбране, Српске православне цркве и борачких организација.

Агенције