Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ако сте забринути за овај регион, прво питање није ни Северна Македонија ни Албанија, већ БиХ. Босна и Херцеговина је темпирана бомба која куца тик уз Хрватску. Она се суочава сa проблемом џихадиста повратника, упозорио је председник Француске Емануел Макрон.

У великом интервјуу који је дао британском магазину Економист, он је говорио врло отворено о бројним питањима, а дeо интервјуа односио се и на западни Балкан.

Макрон је, говорећи о противљењу Француске да се Северној Македонији и Албанији одобри почетак преговора о уласку у Европску унију, утврдио да се "половина држава Уније противи томе да преговори почну сa Албанијом".

- Они хоће да се то отвори са Северном Македонијом. То је мала земља, променила је име и то је заиста историјско остварење. Никоме не представља опасност. Реалност је да, ако преговоре не отворимо сa Албанијом, изазваћемо ужасну трауму целом региону. Албанске заједнице су свуда. Ако понизите Албанију, трајно ћете дестабилизовати регион. Зато сам уверен да прво требамо да реформшемо наше процедуре за чланство јер оне више немају дугорочну сврху. Нису стратешке. Нису политичке, превише су бирократске и нема враћања на претходно стање, а то питање  мора да се размотри - рекао је Макрон за Економист.

У наставку одговора на питање новинара Економиста, он је поновио да се процедуре процеса проширења морају променити и изнео наду да се то може направити у року од неколико месеци.

sputniknews.com