Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Животна прича Џејмса Нејсмита, човека који нам је подарио један од најлепших и најпопуларнијих спортова на свету!

Кошарка је један од најпопуларнијих спортова данашњице који гледа више од две милијарде људи.

Међутим за све оно што је кошарка данас морамо захвалити човеку који је измислио овај спорт, Џејмсу Нејсмиту. Он подарио свету један од најлепших, најпопуларнијих и најатрактивнијих спортова, у ком уживају многи.

Нејсмит је рођен 6. новембра 1861. у канадском градићу Алманту, држава Онтарио. Његови родитељи су имали жељу да њихов син постане свештеник, те је он чак и завршио теологију. Но његова интересовања су ишла у другом смеру. Он је волео спорт и бавио се њиме па је касније постао и универзитетски професор физичког васпитања.

Са 27 година је дипломирао и добио позив за САД што је радо прихватио. Као студент интензивно се бавио спортом, играјући фудбал. На колеџу у Спрингфилду почео је као инструктор физичког васпитања. Његов први задатак је био да измисли нову игру за студенте. Пошто је у Масачусетсу клима била хладна, нова игра би требала да се одвија у затвореном простору. У новој игри циљ је био лопту убацити у корпу за брескве. Да би игру учинио тежом за студенте, подигао је висину корпе на десет стопа од земље. 

За разлику од данашње кошарке, тада је контакт међу играчима био забрањен а на почетку није било ни дриблинга, већ је игра била заснована на додавањима.

Баш по корпама за брескве спорт је и добио име (баскет-корпа). Нови спорт је био погодан и за жене, па је професорка физичког васпитања Сенда Беренсон прилагодила правила и њима, далеке 1894. године.

Прва службена кошаркашка утакмица одржана је у дворани Гимназије Удружења младих хришћана. Играло се на упола краћем терену него што је то данашњи НБА терен. До 1896.године широм Канаде и Америке постојали су бројни клубови. Гледаоци су у кошарци видели посебну чар. Тако је кошарка постала далеко више од обичне игре која је предвиђена за одржавање форме студената.

Нејсмит је 1898. дошао на престижни колеџ Канзас и тамо формирао кошаркашки тим и вредно радио на тренинзима али и популаризацији овог спорта. У првом кошаркашком тиму из Канзаса био је Форест „Фог“ Ален, човек који је касније и сам постао тренер. Након њега велику популарност као колеџ тренери стекли су Адолф Рап и Дин Смит, који су били тренери Канзаса и Северне Каролине у другој половини 20. века.

Да је Нејсмитов рад уродио плодом, говори нам чињеница да је кошарка 1904. године на Олимпијским играма одржаним у Сент Луису, постала демонстрациони спорт. Након тога Џејмс Нејсмит се посветио каријери у војци, где је био пешадијски капетан. Кошарци се само враћао на прославама, као што је била додела медаља на кошаркашком турниру Олимпијских игара у Берлину 1936.године. Преминуо је 1939.године у Лоренсу, седишту Универзитета Канзас, у којем је провео највећи део свог живота.

Кошарка се на почетку играла фудбалском лоптом. Прве лопте које су биле коришћене само за кошарку биле су смеђе боје и тако је било све до педесетих година 20. века када је Пол Тони Хинкл увео лопту која ће на терену бити уочљивија, па је од тада лопта била наранџасте боје. Од тада се такође увела и метода вођења лопте као основни облик кретања лоптом, што се свакако сматрало унапређењем у кошарци. То је такође заслуга Хинкла. Првом половином прошлог века кошарка је посебну популарност стекла на колеџима па су формиране и лиге. Први кошаркашки турнир за мушкарце (НИТ) одржан је 1938.године. Коцкарски скандали од 1948. до 1951. су утицали на кошарку. Радило се о намештању утакмица и тада велику популарност стиче НЦАА лига, која постоји и данас. САД су на Олимпијским играма била најдоминантнија репрезентација, па су освајали готово све. ФИБА је 1989. одбацила разлику између аматерских и професионалних кошаркаша, а професионални кошаркаши су први пут заиграли 1992. године.

Кошарка је данас један од најгледанијих спортова, а НБА и Евролига два најјача и најглледанија такмичења.

Курир спорт