Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Америчка агенција за лекове одобрила је пуштање у промет лека „золгенсма” швајцарске фармацеутске компаније „Новартис” у мају ове године, чија једна доза кошта 2,1 милион долара. Лек се узима једнократно, а цена га чини најскупљим медицинским средством на свету.

Нови лек за спиналну мишићну атрофију „золгенсма” постао је важан покретач осетно бољих пословних резултата у трећем тромесечју, објавио је његов произвођач, швајцарски фармацеутски див „Новартис”, преноси „Национална географија”. Укупни приходи ове компаније у трећем тромесечју порасли су за 10 одсто, на 12,2 милијарде долара. Нето добит увећана је за осам одсто, на две милијарде долара.

Међу три кључна покретача раста у „Новартису” издвајају „золгенсму” генску терапију за децу оболелу од спиналне мишићне атрофије, уз „косентикс”, лек за псоријазу и артритис и „ентресто”, којим се лече хроничне срчане болести, пише Спутњик.

У раздобљу од јула до септембра лек је донео приходе од 160 милиона долара, наводе у „Новартису”, први пут објављујући конкретне бројеве.

Половина пацијената који данас узимају „золгенсму” раније се лечила конкурентским производом америчког „Биогена”.

Лек је имао успеха у САД, али још чека одобрење надлежних у Европској унији и Јапану.

Извршни директор „Новартиса” Вас Нарасимхан тврди да то нема никакве везе с недавно објављеним извештајима о наводној манипулацији подацима из истраживања.

Ипак, признаје да још има отворених питања у вези са његовом производњом.

Танјуг