Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На седници Савета безбедности у Њујорку, високи представник Уједињених нација за Босну и Херцеговину Валентин Инцко поднео је извештај о спровођењу мира у БиХ. Валентин Инцко је рекао да су корен застоја у БиХ три највеће националне странке - Савез независних социјалдемократа, Странка демократске акције и Хрватска демократска заједница. У здању на Ист Риверу поднет је 56. извештај о стању спровођења мира у Босни и Херцеговини. Инцко је нагласио да се стране у БиХ не слажу о темељним аспектима Устава Босне и Херцеговине.

Инцко је осудио говор сепаратизма за који је рекао да долази из Републике Српске (РС), као и декларацију СДА о увођењу републике БиХ оценивши овај потез контрапродуктивним.

Позвао је парламент БиХ да усвоји законе о негирању геноцида и величања осуђених ратних злочинаца и најавио да ће се у том смислу у наредном периоду више ангажовати.

"Садашњи трендови и различите политичке изјаве свакако говоре о томе да постоје напори да се одустане од реформи. Оно што је највише за осуду јесте ревизионизам историје или негирање геноцида. Он је почињен у Сребреници 1995. године и ништа и нико не може да промени ту чињеницу", рекао је Инцко. Он је рекао и да је посебно забринут због недавног престројавања неких полицијских снага у БиХ и оценио да би те формације, ако им се дају дуге цеви и друга војна опрема, имале дестабилизирајући ефекат на безбедност земље.

Руски амбасадор Василиј Небензја оценио је да су Инцкове активности пристрасне, па је поново затражио затварање Канцеларије високог представника.

Небензја је оптужио Инцка да Србе и Хрвате прозива за антидејтонске активности, а да су Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, и Драган Човић, председник ХДЗ БиХ, јавно исказали приврженост миру и дејтонским принципима.

Припремио Слободан Радовановић, PTC