Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Октобар ове године био је најтоплији икад регистрован на планети, саопштила је данас европска служба Коперникус о климатским променама, наводећи да се ради о петом узастопном месецу када је топлотни рекорд или потучен или му се температура приближила.

Октобар 2019. године био је 0,69 степени Целзијуса изнад просечне температуре референтног периода 1981-2000, чиме је незнатно оборен рекорд из октобра 2015, за 0,01 степен Целзијуса, али је био 1,2 степена Целзијуса изнад температуре у прединдустријском периоду.

„То је пети узастопни месец у коме се региструје рекордно висока температура или температура која је врло близу рекордне”, навео је Коперникус.

Јун 2019. био је најтоплији јун до сада регистрован, а јули је достигао апсолутни рекорд најтоплијег регистрованог месеца. Август 2019. био је други по топлоти месец август, док је септембар био на првом месту.

Четири последње године биле су најтоплије до сада регистроване на планети, и већ је у августу Светска метеоролошка организација проценила да ће 2019. бити међу пет најтоплијих година, што одговара предвиђањима научника о утицају климатских промена, наводи Франс прес.

Бета