Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Састанак делегације Цариграда и српских архијереја

Петочлана делегација Васељенске патријаршије састала се у петак са патријархом српским Иринејем и шесторицом архијереја Српске православне цркве у Београду. Састанак је одржан у Патријаршијској резиденцији на београдском Дедињу, а Информативна служба СПЦ објавила је у петак у касним вечерњим сатима саопштење о сусрету.

Како се наводи, посланство Константинопољске патријаршије предводио је митрополит пергамски Јован (Зизијулас), а осим њега у Београд су стигли и митрополити галски Емануил, адријанопољски Амфилохије и силивријски Максим, као и јерођакон Григорије, секретар Цариградске патријаршије. У разговорима су са стране СПЦ, осим њеног поглавара, учествовали и чланови Светог архијерејског Синода, митрополит дабробосански Хризостом, епископи бачки Иринеј, шумадијски Јован и крушевачки Давид, као и митрополити црногорско-приморски Амфилохије и загребачко-љубљански Порфирије.

Никакви други детаљи сусрета нису објављени, али може се претпоставити да је повод састанка било „украјинско питање”, које протеклих месеци заокупља пажњу православних помесних цркава и које је већ било тема разговора великодостојника бројних сестринских патријаршија. 

Из Српске цркве пре готово два месеца најављено је да се очекује долазак посланства Васељенске патријаршије, тако да овај сусрет свакако није био изненадан, иако су се од тада околности промениле недавном одлуком Грчке православне цркве да практично буде прва помесна православна црква која ће стати уз Цариград и признати „православну цркву Украјине” која је томос о аутокефалности добила у јануару ове године.

Став СПЦ о украјинској аутокефалности више пута је понављан, а последњи је формулисан на заседању највишег црквеног тела Светог архијерејског Сабора: „наша Црква не признаје новоустановљену парацрквену структуру у Украјини, на чијем челу су грађани Денисенко и Думенко, а налази се у литургијском и канонском општењу само и искључиво са канонском Украјинском православном црквом”.

Занимљиво је и да је ове недеље први пут откако је Московска патријаршија прекинула канонско општење с Цариградом дошло до сусрета високих црквених представника две патријаршије. У Њујорку су се, уз посредовање Антиохијске православне цркве, састали митрополит волоколамски Иларион, шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије и архиепископ амерички Елпидофор из Васељенске патријаршије.

У кратком интервјуу за РИА Новости после овог сусрета, митрополит Иларион изјавио је да се „моле за очување јединства православне цркве и надају да ће ова подељеност бити превазиђена”, а на питање како би то могло да буде превазиђено одговорио је да је током историје цркве Свети Дух водио клир да доноси исправне одлуке и да верује да је то могуће и у наше време.

Јелена Чалија, Политика