Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Како се приближава термин избора, тако се све више говори о могућим коалицијама за формирање мањинске владе.

Лидер НДП-а Џагмит Синг, чија странка по последњим анкетама има све више присталица, отворено је најављивао сарадњу са либералима, уколико се деси да они освоје највећи број места, али недовољно за формирање владе. Међутим, после одбијања лидера либерала Џастин Трудоа да се већ сада изјашњава о могућим коалицијама, Синг се оградио од овог свог предлога.

У сваком случају, Синг остаје при идеји да ће покушати да формира коалицију којом би се, на сваки начин, спречило да конзервативци формирају владу.

Тренутно либерали и конзервативци имају подршку отприлике по трећине бирачког тела, а вероватноћа да ће успети да формирају већинску владу релативно је мала, за либерале 11 одсто, а за конзервативце свега 5.

И либерали и НДП посебно упозоравају бираче на мере штедње и укидање или ограничавање бројних сервиса, што ће уследити уколико конзервативци дођу на власт.

Лидер конзервативаца Ендру Шир, пак, наглашава да је алтернатива већинској конзервативној влади коалиција либерала и НДП-а, коју грађани не могу да прихвате због већих пореза, већег дефицита, мање радних места и мање новца у новчаницима.

Новине Торонто

24 hours to go: final day of federal campaign will be anything but sedate