Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На Тргу Републике у Београду данас је откривена спомен-плоча посвећена црвеноармејцима који су погинули током ослобађања Београда у Другом светском рату.
Отривању спомен плоче, на месту где је 1944. године сахрањено 940 црвеноармејаца, присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, руски амбасадор у Србији Александар Боцан Харченко и заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушков.

Руски амбасадор честитао је Србији и српском народу, али и својој земљи, на ослобођењу Београда.

„Ово је изванредан дан. На овом тргу биле су најтеже борбе за ослобођење Београда. Резултат тога је да је читав град ослобођен, да је враћена слободарска традиција. Ово место постало је такозвано 'место код коња', место слободног дружења, слободе и слободарске традиције”, рекао је Боцан Харченко.  Он је захвалио руководству Србије и Града Београда на постављању спомен-плоче на Тргу републике.

Осврнуо се и на јучерашњу посету премијера Русије Дмитрија Медведева Србији и захвалио председнику Србије Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић на „изванредној организацији посете”.

На откривеној спомен плочи написано је:

„На овом месту се налазило спомен-обележје и гробница црвеноармејаца погинулих у борбама за ослобођење Београда 1944. године. Посмртни остаци црвеноармејаца су пренети на Гробље ослободилаца Београда, које је свечано отворено на десетогодишњицу особођења града, 20. октобра, 1954. године”.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.