Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На овогодишњим федералним изборима основне теме којима се баве лидери шест странака су порез на угљеник и климатске промене, здравствена и дечја заштита, буџетски дефицити, оружје, стамбено збрињавање, имиграција, староседелачка питања, радна места, производња, сениори, предузетништво, порези, технологија и саобраћај.

То се поновило и у њиховој завршној дебати, одржаној на француском језику, где је био приметан заокрет пажње и напада на лидера Блока Квебеква Ив-Франсоа Бланшета.

Лидер либерала Џастин Трудо и конзервативаца Ендру Шир апеловали су на грађане Квебека да свој глас дају странци која ће, после федералних избора, бити у стању да формира владу.

Шир је још поручио да би се избором Бланшета, ранијег члана владе Парти Квебеква, поново разбуктале дебате о суверенитету, на рачун националног јединства.

Овакве изјаве уследиле су као реакција на анкете, које су показале да и либерали и конзервативци у провинцији лошије стоје него у претходним испитивањима јавног мњења. Када се погледају на националном нивоу, две водеће странке и даље су изједначене.

Лидер НДП-а Џагмит Синг, који је по општем уверењу прошао као победник у дебати на енглеском језику, истакао је да, иако због турбана изгледа другачије од већине житеља Квебека, он цени исте вредности као и они. Он је рекао и да ће испоштовати провинцијско законодавство и да неће оспорити контроверзни закон који забрањује запосленима у јавном сектору да на радном месту носе религијске симболе.

Лидерка Зелених Елизабет Меј сматра да је превише времена у овој кампањи посвећено том закону, уместо да се пажња усмери ка климатским променама.

Новине Торонто