Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Већина владика бојкотовала свечаност

Патријарх српски Иринеј вечерас је у Центру “Сава” на свечаној академији поводом осам векова самосталнсти СПЦ уручио је највише црквено признање - Орден Светог Саве Првог реда председнику Србије Александру Вучићу.

Вучића је, на патријахов предлог, одлковао Свети архијерски синод за “деталну љубав према Цркви, ангажовање на очувању јединства српског народа и неуморну борбу за целовитост Србије и очување КиМ у њеним границама”.

У знак протеста због ове синодске одлуке свечаној академији није присуствовала већина спских архијeреја окупљених на центраној прослави јубилеја.

На скупу у Центру Сава било је 15-так владика са све петочланим Синодом, што је скоро трећина активног саборског тела, не рачунајући пензионосане епископе. Истовремено из врха СПЦ стижу сингнали да се повећава број потписника захтева за одржавање ванредног Сабора због погоршања ситуације у СПЦ последњих месеци, која је прошле недеље кулминирала синодском одлуком о Вучићевом одликовању.

Група владика, како наш лист незванично сазнаје, обратила се поглавару СПЦ захтевом за одржавање ванредног Сабора у коме, између осталог, наводи да им “огроман број верника шаље протесна писма због доделе ордена Александру Вучићу, због чега сматрају да о тој одлуци треба да се саборски договори, али и са жалошћу сведоче и да је углед наше најсветије Цркве и патријархов лично нарушен”. Одлуку о евентуланом ванредном саборском заседану требало би да донесе “црквена влада” могуће већ ове недеље. У врху СПЦ сада негирају раније спекулације да је патријарх Иринеј наводно одбио тај захтев у Жичи. СПЦ још није званично изјаснила ни да ли ће прихватити позив цариградског патријарха Вартоломеја да српски црквени јубијел прослави у Никеји 12. октобра.

Патријарх је образлажући свој предлог за Вучићево одликовање навео да је председник Србије, између осталог, променио медијску слику о Србији српском народу у свету, својим “државничким знањем и способношћу покрену привреду, изградњу путева и фабрика…

- Неки злонамерно кажу да ће Вучић да изда Србију, а ја им тражим доказ, јер је то могао давно да учини. Он се бори за очување Србије на нашој светој земљи КиМ. У мој ум не може да уђе да  би Призрен. Пећ, Високи Дечани… Мислим да председник зна мишљење наше свете Цркве… Оно што се силом узме, може се вратили, али не и оно што је поклоњено. Не смемо дати ни једну стопу наше свете земље – рекао је вечерас поглавар СПЦ замоливши Вучића да се “са истом снагом и силом бори за КиМ као и до сада”.

Предсеник Репубике је поручио да “орден није тражио ни очекивао и да је због тога његова прва реакција била ћутање”. Он се извинио патријаху за све критике које су му због њега упућене, а критичарима поручио да желе да буду “важнији од Бога и Србије”. Говорећи о историји немањићке Србије, Вучић је истако да је “сагласје две орлове главе на телу народа - Цркве и државе  услов сваког опстанка  и данас после 800 година и да то треба да препознамо као  поједници, институције и народ у целини”.

Осим бојкота већине српских владика, због одликовања Вучичу од улоге  главног беседника на акдемији прошлог викенда одустао је Мило Ломпар, књижевни историчар, професор Београдског универзитета и председник Задужбине “Милош Црњански”. Из истог разлога то је прошле недељу учинио и академик Марија Бећковић, који је одбио да говори на свечаности у манастиру Жича.

Одликовања су примили само Вучић, патријарх Иринеј - обојица Орден Светог даве Првог рдеда, док је председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику, који је већ носилац највишег прознањан СПЦ, уручен Орден светог Симеона Мироточивог. Додик се недавно декларисао као гласноговорник Вучићевог државног инжењеринга - нове Србије у коју би ушли север КиМ, остатак садашње државе и Република Српска.

Вучићево црквено одликовање дошло је непуних пола године после његовог скандалозног пријема у Патријаршијском двор у Београду током мајског заседења Сабора, на коме је чак претио поједним владикама које се противе његовој косовској политици. На листи одликованих, осим најспорнијег Вучића, који најављује да ће противуставно признати самопроглашену косовску државу, ако постигне само њему познат “компромис”, налазе се и министар финансија Синиша Мали, чији је докторат под лупом научне јавности, председнков генерални секретар Никола Селаковић, ког део владика доживљава као Вучићевог човека за, наводни директан притисак на патријаха, као и још пет чланова Владе Србије. Због одијума јавности Синод је, како се спекулише у СПЦ, у задњи час одлучио да се њима одликовања уруче наканадно, на мањој свечаности.

Осим протеста јавности - петиција на друштвеним мрежама, простесних писама Синоду и патријрху, изјава поједних владика које показују да се са синодским одлукама о Вучићевом одликовањуу не слаже цео епскопат, сад се спекулише да ни “црквена влада” није имала једиствен став по овом питању. У врху СПЦ незванично се прича да су синодалци наводно подлегли притиску митрополита Порфрија и једног свог члана и портпарла СПЦ - епископа бачког Иринеја (Буловића), али су и сад незадовољи због критике Синода коју јавно износе њихова поједина браћа архијереја. То је, наводно, био разлог, што је у посету КиМ, која је планирана програмом централне прославе, отишао само један члан “црквене владе”, а изостао је и митрополт Порфирије.

Све до данас нико из напредњачких редова није реаговао на противљења синдској одлуци, наводно и зато што је, како се спекулише у високим црквеним изворима, владика бачки Иринеј саветовао Вучића да се много не таласа у јавности  док му се орден не уручи. Медији блиски напредњачким власти о прослави јубијела извештавали су протоколарно и минимално, као да није реч о 800 година аутокефлности СПЦ, углавном игноришући спорну доделу ордена. Ово “свечарско” медијско расположење почетком недеје “увећао” и један београдски таблоид близак СНС фељтоном о “правој истини о СПЦ” у коме су на мети владике познате као критичари Вучићеве политике.

- Прослава 800 година аутокефелности СПЦ је испод значаја овог великог јубилеја, како по самој организацији, тако и по њеним духовним и јавним дометима. То се најбоље види према централном догађају који се дођао у Жичи, где скоро ни по чему нисмо могли да осетимо да је реч о тако важној годишњици. И друге пропратне појаве такође говоре о томе да је можда пре педесет година, под много тежим идеолошким околностима, тадашња генерација српских клирика и лаика била достојнија јубилеја који се обалежавао. Стичем утисак као да је ова прослава представљала терет многима, а још поразнији је мој утисак да се име Светог Саве тако ретко и тако мало помињало - каже за Данас професор Драгиша Бојовић, управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу. Он сматра да би, кад је реч о ордену који носи име Светог Саве “једна објактивна анализа ко га је и како све добио свакако показала да је тај орден деценијама уназад деградиран”.

- Често је орден додељује онима који заступају потпуно супротне вредности од оних које оличавају светосавски и видовдански етос, а између светосавског и косовског определења апслутно нема никаве разлике. Напротив, реч је о идентичном опредељењу – указује професор Драгиша Бојовић.

Зорана Михаиловић: Смета им Вучићева политика

- СНС мук о одликовању јуче је прекинула Зорана Михаиловић, министар грађевинарства, саобраћања и инфраструктуре. Она је после објашњења митрополита Амфилохија због чега прослава јубијела СПЦ није време да се Вучић одликује, огласила саопштењем у којем тврди да “појединим црквеним великодостојницима и делу јавности смета предсеникова политика прама Косову”. “Свима који критикују и при томе омаловажавају највеће прзнање СПЦ, не смета председник Србије. Смета им жеља Александра Вучића да Срби и Албанци постигну компромисно решење за Косово, смета им његова политика непристајања на то да Албанци на Косову добију све, а Срби не добију ништа. Ови напади показују да су они који не желе да се на Косову било шта промени спремни на јефтино политиканство, у које увлаче све, па и патријарха Иринеја и Синод СПЦ”, категорична је Зорана Михаиловић.

Владика Григорије: Одликовање припада Ломпару и Бећковићу

Епископ диселфдорски и немачки Григорије (Дурић) изјавио је за Данас да “де јуре орден Светог Саве Синод може да додели коме хоће, али то одиковање де факто припада Милу Ломпару и Матији Бећковићу“. После митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Радовића), јуче се у Пећкој Патријаршији против одлковања председнику Републике јавно изјаснио и умировљени епископ бивши захумско херецеговачки Атанасије (Јевтић), који је изјавио да “добар део српских архијереја није тиме задовољан”, преноси Радио КиМ.

Јелена Тасић, Данас